Αιωνες τωρα, ειτε στο φεουδαρχικο ειιτε στο καπιταλιστικο συστημα που το διαδεχτηκε, το οικονομικο παιχνιδι βασιζεται στην απληστια του ανθρωπου, και παιζεται ως εξης:
Οταν κυβερνα η δεξια ( οι ανθρωποι που προτασσουν την ελευθερια του ατομου, και οχι την δικαιοσυνη στην κοινωνια), οι απληστοι ανθρωποι που θελουν τα πολλα, αφηνονται ελευθεροι να δημιουργησουν πλουτο ( απαλασσομενοι απο φορολογια, κρατικους ελεγχους,ηθικους περιορισμους). Το αποτελεσμα ειναι να δημιουργουν πλουτο, κυριως για τον ευατο τους, πετωντας ενα ξεροκομματο και στους αλλους. Σταδιακα το ξεροκομματο γινεται καλυτερο και περισσοτερο, στην προσπαθεια τους να παρουν τους καλυτερους εργατες-εργαζομενους, στον μεταξυ τους ανταγωνισμο.
Οταν ο πλουτος γινει πολυς, και οι αντιθεσεις μεγαλες, ερχεταιι στην εξουσια οι αριστερα ( αυτοι που προτασσουν την κοινωνικη δικαιοσυνη και οχι την ελευθερια του ατομου), και με ρυθμισεις και νομους, και με κυριο εργαλειο την φορολογια, κατανεμουν τον υφισταμενο πλουτο με πιο δικαιο τροπο.
Οσο η εναλλαγη αυτη γινεται μεσα στα δημοκρατικα πλαισια, η οικονομια οδηγει της επιλογες της πολιτικης. Σε εποχες αυξησης του πλουτου, ο κοσμος ψηφιζει αριστερα, για να μοιραστει πιο δικαια, και σε εποχες μειωσης, δεξια για να παραχθει νεος πλουτος.
Οταν υπαρχει δημοκρατικη εμπλοκη, η λυση ερχεται ειτε επαναστατικα (απο τον λαο, σε αριστερη κατευθυνση δικαιοσυνης), ειτε πραξικοπηματικα (απο τις οικονομικες ολιγαρχιες, σε δεξια κατευθυνση καταπνιξης των λαϊκων αντιδρασεων ωστε να διασφαλιστει η παραγωγη περαιτερω πλουτου προς οφελος των ολιγων). Επειδη και οι δυο περιπτωσεις προσπαθουν να κρατησουν το οικονομικο εκκρεμες σε πορεια αντιθετη απο την φυσικη του, ιστορικα αποτυγχανουν, και καταληγουν ειτε σε φτωχεια του λαου (Σοβιετικη Ενωση), ειτε σε αιματηρη ανατροπη των δυναστων ( δεξιες χουντες, καθεστωτα της Βορειας Αφρικης).
Στην Ελλαδα της μεταπολιτευσης, τετραγωνισαμε τον κυκλο. Ειτε κυβερνουσε η δεξια, ειτε η αριστερα, η ολιγαρχια παρηγαγε πλουτο για την παρτη της ( και ανεβαζε σταδιακα το βιοτικο επιπεδο των υπαλληλων της, ωστε να μην αντιδρουν, αλλα να συμμετεχουν στον πλουτο) απλως αγνοωντας τους οποιους νομους και αποφευγοντας την οποια φορολογια.
Απο την αλλη, ο λαος συμμετειχε στο παρτυ, καθως οι ταγοι του εξασφαλιζαν την συμμετοχη του στον πλουτο, οχι φορολογωντας την οικονομικη ολιγαρχια, αλλα δανειζομενοι αφειδως στο ονομα του, και δινοντας του μισθους και παροχες με δανεικα λεφτα.
Σταδιακα, οι παραγωγοι πλουτου ξεμαθαν να παραγουν - τους αρκουσε να μαζευουν τα δανεικα λεφτα που ο λαουτζικος ειχε στις τσεπες του. Μεχρι που ηρθε η στιγμη, και οι δανειστες μας ειπαν οτι δεν μας δινουν αλλα, εκτος κι αν σφιξουμε τους κωλους μας.
Ξαφνικα διαπιστωσαμε οτι κανεις δεν παραγει πλουτο, και οτι χωρις τα δανεικα, ενα μεγαλο μερος του λαου δεν θα εχει να φαει σε ενα μηνα, ειτ γιατι δεν θα μπορει να παρει τον κρατικο μισθο του, ειτε γιατι εχασε την δουλεια του, γιατι ο εργοδοτης του, μη εχοντας πελατες, δεν μπορει να τον πληρωσει και τον απελυσε.
Και τωρα το Κουιζ:
Στην κατασταση αυτη, τι πρεπει να γινει πρωτα:
1. Να αυξηθουν οι φοροι οσων εχουν δηλωσει φορολογησιμα εισοδηματα την προηγουμενη χρονια, ωστε να μπορουν να συνεχισουν να πληρωνονται οι κρατικοι υπαλληλοι. Βεβαια καμμια 500.000 απο αυτους δεν εχουν πια τα περσινα εισοδηματα, γιατι ειτε εχασαν την δουλεια τους, ειτε γιατι εκλεισαν το μαγαζι τους. Ατυχησαν, να κοψουν το λαιμο τους να πληρωσουν για τους μισθους των κρατικων υπαλληλων που ΠΡΕΠΕΙ να συνεχισουν να πληρονωνται.
2. Να συλληφθει η φοροδιαφυγη ( που ηταν οντως μεγαλη, οταν οι λιγοι μαζευαν τα λεφτα των πολλων, που προερχοταν απο τα δανεια, αλλα που εκ των πραγματων ειναι ελαχιστη τωρα, που οι λιγοι δεν εχουν πια πελατες με χρημα στην τσεπη).
3. Να κατωχυρωθει η δικαιη κατανομη του πλουτου ( οποιου υπαρχει, και οποιου ενδεχεται να υπαρξει στο μελλον)
4. Να μειωθουν τα εσοδα οσων πληρωνονται και με δανεικα, σε ποσοστο ωστε να μην χρειαζονται δανεικα.
5. Να αφεθουν ελευθεροι οσοι μπορουν να παραγουν πλουτο ( δουλευοντας, επιχειρωντας, φερνοντας κεφαλαια απο το εξωτερικο) να το κανουν χωρις κρατικα εμποδια και καταργωντας οσα γραφειοκρατικα και φορολογικα εμποδια τους αποτρεπουν).
Η ελληνικη κυβερνηση, για να ικανοποιησει τους ορους του 2ου μνημονιου, οσον αφορα την μειωση του ελλειματος, ωστε να μην χρειαζεται πια δανεικα παρα μονο για τις δοσεις των παλιων δανειων, επελεξε κυριως το 1 και δευτερευοντως τα 2,3,4. Το 5 ειναι εξω απο την λογικη της, ουτε καν το σκεφθηκε.
No comments:
Post a Comment