Friday, February 14, 2014

Η Ελλαδα κι η Γελαδα

Μια φορα κι εναν καιρο ηταν μια χωρα ευτιχισμενη. Την ελεγαν, ας πουμε Ελλαδα.

Η Ελλαδα ειχε δημοκρατια, ειχε κομματα, ειχε συνδικατα. Ο λαος της ανεβαζε και  κατεβαζε τις κυβερνησεις του, αναλογα με το ποσο καλα εξυπηρετουσαν τα συμφεροντα του. Και οι κυβερνησεις ομως προσεχαν πολυ τον λαο, καθως ειχαν στην πλατη τους αγρυπνο φρουρο τα συνδικατα των εργαζομενων, που ηταν συνδικατα ολου του λαου - γιατι στην Ελλαδα δεν υπηρχαν ανεργοι - ολοι ειχαν μια κρατικη δουλεια -στην Αμυνα, στην Ασφαλεια, στην Υγεια, στην Εκπαιδευση, στην Θρησκεια, στον Τζογο, στον Πολιτισμο, στον Αθλητισμο, στην παραγωγη Ηλεκτρικης Ενεργειας, στα Αστικα Λεωφορεια, στα Τρενα, στα Λιμανια, στα Ταχυδρομεια, σε Τραπεζες, στα Υπουργεια, τις Πρεσβειες, τα Δικαστηρια, στην Βουλη, στην εισπραξη των Φορων. Υπηρχαν νομοι που τους προστατευαν ολους- κανεις δεν εχανε την θεση του, σε τακτα χρονικα διαστηματα επαιρναν ολοι την αυξηση του μισθου τους, καπου αναμεσα στα 45-55 κατα περιπτωση επαιρναν την συνταξη τους. Το μονο τους προβλημα ηταν οτι η θεση τους δεν ηταν κληρονομικη. Τα παιδια τους δεν ηταν 100% εξασφαλισμενο οτι θα παιρναν την θεση τους. Και για αυτο το προβλημα ομως υπηρχε μια λυση - η προσωπικη σχεση με καποιον βουλευτη, που ας πουμε οτι σε ποσοστο 80% καλυπτε αυτο το νομικο κενο.

Η χωρα αυτη ειχε μια αποικια, την - ας πουμε οτι την ελεγαν - Γελαδα. Στην Γελαδα τα πραγματα ηταν λιγοτερο τακτοποιημενα - τυπικα ισχυαν οι νομοι της Ελλαδας, αλλα στο πιο χαλαρο. Πχ στην Γελαδα οι εργαζομενοι εβγαιναν στην συνταξη μεταξυ 60-65, και επαιρναν σαφως λιγωτερα λεφτα. Στην Γελαδα ενας πολιτης μπορουσε σχετικα ευκολα να χασει την δουλεια του - και δεν ειχαν και ολοι δουλειες, η Γελαδα ειχε μονιμα μια ανεργια γυρω στο 15-20%. Στην Γελαδα οι κατοικοι ασχολουνταν με γεωργια, κτηνοτροφια, βιομηχανια, εμποριο, μεταφορες, οικοδομες, κατασκευες, εστιαση, τουρισμο, ναυτιλια, επικοινωνια, ενημερωση. Επισης μερικοι προσφεραν νομικες, ιατρικες, τραπεζικες και λογιστικες υπηρεσιες παραλληλα και σε συνεργασια η συγκρουση με τις αντιστοιχες κρατικες υπηρεσιες της Ελλαδας.

Γιατι η Ελλαδα και η Γελαδα ειχαν μια πολυ στενη συνεργασια - η Ελλαδα πουλουσε υπηρεσιες Αμυνας, Ασφαλειας. Υγειας, Εκπαιδευσης, Θρησκειας, Μεταφορων, Διεθνους Εκπροσωπισης κλπ στην Γελαδα- ως αντιτιμο αυτων των υπηρεσιων εισεπρατε δια της Υπηρεσιας Φορων συγκεκριμμενα ποσοστα επι του εισοδηματος και της περιουσιας των πολιτων της Γελαδας, με βασει νομους που η δικη της Βουλη αποφασιζε. Επισης, αναλαμβανε την υποχρεωση ενα μερος απο τους φορους αυτους να τους επιστρεφει στην Γελαδα, για να καλυπτονται τα ελλειματα των ασφαλιστικων ταμειων των εργαζομενων της.

Απο την αλλη, η Ελλαδα αγοραζε απο την Γελαδα μεγαλο ποσστο των προιοντων της, εδινε παραγγελιες στις κατασκευαστικες τιης εταιρειες, εδινε χορηγιες στις εταιρειες ενημερωσης για να διαφημιζουν το κυβερνητικο εργο της Ελλαδας. Επισης, μεσω της συμμετοχης της στην ΕΕ, εδινε στους επιχειρηματιες της Γελαδας σημαντικες δωρεαν επιδοτησεις και ευκολα δανεια για να αναπτυξουν τις δουλειες τους. Σιγα σιγα η Γελαδα διαμορφωσε μια οικονομια προσανατολισμενη στο να καλυπτει τις αναγκες Ελλαδας και Γελαδας,με ενα πολυ μικρο μερος της παραγωγης της να εξαγεται.

Η αρχουσα επιχειρηματικη ταξη της Γελαδας ειχε εξαιρετικες σχεσεις αμοιβαιου συμφεροντος με την πολιτικη αλλα και την ανωτερη διοικητικη ταξη της Ελλαδας. Για καθε παραγγελια, συμβολαιο η διευκολυνση, υπηρχε το αντιστοιχης αξιας δωρο, και η πρακτικη αυτη σιγα σιγα απλωθηκε σε ολα τα επιπεδα - ο μικρος υπαλλληλος της Ελλαδας επαιρνε το δωρακι του για μια μικρη διευκολυνση στην παραβλεψη ενος νομου, και ο φτωχος πολιτης της Γελαδας, που και που, εξασφαλιζε μια θεση στην Ελλαδα για το παιδι η την γυναικα του.

Η βουλη της Ελλαδας καθε χρονο αποφασιζε τον προυπολογισμο. Αφου ο καθε βουλευτης εφερνε τα αιτηματα της περιοχης του, του συνδικατου που τον πιεζε, των φιλων του επιχειρηματιων της Γελαδας, εβγαινε το αθροισμα των αναγκων. Ο Υπουργος οικονομικων εφερνε την εκτιμηση των φορων που θα αποδωσει η Γελαδα. Για πολλα χρονια οι αναγκες ηταν μεγαλυτερες απο την προβλεψη εισπραξεων - η Βουλη εξουσιοδοτουσε τον Υπουργο Οικονομικων να καλυψει την διαφορα με δανεισμο. Ειπαμε, η Ελλαδα ηταν μια δημοκρατικη χωρα που οι κυβερνηση προσεχε παντα να εξυπηρετει τον λαο της, αλλα και οι πολιτικοι της ειχαν παντα τις αδυναμιες τους,και δεν ξεχνουσαν τους επιχειρηματιες φιλους τους στην κοντινη Γελαδα.

Οσο τα δανεια της Ελλαδας ηταν γυρω στο ΑΕΠ Ελλαδας-Γελαδας μαζι,παντα βρισκονταν προθυμοι δανειστες. Κι αν δεν βρισκονταν, οι ελεγχομενοι απο τους κυβερνωντες της Ελλαδας διαχειριστες των Ασφαλιστικων Ταμειων των εργαζομενων της Γελαδας, και οι επισης ελεγχομενοι Τραπεζιτες Ελλαδας και Γελαδας, εδιναν τα αποθεματα τους δανεικα στην κυβερνηση της Ελλαδας. Αλλα ο δανεισμος μεγαλωνε και καπου στο 2009, τον Σεπτεμβρη, οι ξενοι δανειστες ειπαν, δεν δανειζουμε αλλο, και οι ελεγχομενοι δεν εχουμε αλλα!

Ελλαδιτες και Γελαδιτες με μια φωνη εδιωξαν τον αποτυχημενο χοντρο που ειπε "αιμα και δακρυα" και εφεραν στην εξουσια τον αθλητικο μουστακια που ειπε "λεφτα υπαρχουν". Μετα απο ενα χρονο απραξιας ο μουστακιας ειπε " για να σωθουμε, πρεπει να ακουσουμε τι θα διαταξουν ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωπαικη Τραπεζα, ωστε να μας δωσουν τα λεφτα που δεν μας δινει πια κανεις".

ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωπαικη Τραπεζα,  -γνωστοι ως Τροικα - ειπαν : Παρτε αυτο το κειμενο (μνημονιο) που λεει τι επιλογες εχετε ωστε τα Εξοδα σας (εκτος τοκων, που θα σας καλυψουμε εμεις) να ειναι ισα με τα Εσοδα. Αποφασιστε τι θα κανετε, και πεστε μας - παντως το ρεζουμε ειναι φιξ : εσοδα=εξοδα.

Απο το τελος του 2010 μεχρι σημερα, η κυβερνηση της Ελλαδας αποφασισε μια σειρα μετρων. Αυξησε τα ποσοστα φορολογιας των πολιτων της Γελαδας - καθως ηταν πασιγνωστο οτι μεγαλο μερος των πολιτων της Γελαδας δεν πληρωνε την συμμετοχη του στους φορους. Βεβαια η Ελλαδα ειχε αναλαβει την υποχρεωση μεσω της Υπηρεσιας Εισπραξης φορων να διαμορφωσει ενα δικαιο και αποτελεσματικο συστημα για την δικαιη εισπραξη των φορων, επισης ειχε λαβει μερικα δις ευρω απο την ΕΕ για να μηχανογραφησει τις υπηρεσιες της και να φτιαξει κτηματολογιο - αλλα καθως οι υπευθυνες Υπηρεσιες της αποδειχτηκαν αναποτελεσματικες, ως αμεση λυση επιλεχθηκε να αυξηθουν οι φοροι σε οσους ηδη ηταν φακελωμενοι και πληρωναν ( κανεις υπαλληλος της υπευθυνης υπηρεσιας της Ελλαδας δεν τιμωρηθηκε για αυτην την ανεπαρκεια). Επισης επεβαλε εναν εκτακτο φορο σε ολα τα ακινητα -Ελλαδας και Γελαδας. Επισης αυξησε τον ΦΠΑ και τον φορο στο πετρελαιο. Επισης αποφασισε οτι η συμφωνια συνδικατων-εργοδοτων της Γελαδας δεν ισχυει και μπορει ο βασικος μισθος στην Γελαδα να κατεβει 20%. Επισης αν ο εργοδοτης στην Γελαδα απολυει, να πληρωνει λιγωτερη αποζημιωση. 

Τα μετρα αυτα εφεραν ραγδαιες αλλαγες στην Γελαδα. Καθως οι επιχειρηματιες της ηταν ανικανοι, και ευνουχισμενοι απο την προνομιακη σχεση με την πολιτικη ηγεσια της Ελλαδας, σταθηκαν ανικανοι να αντιδρασουν στην πτωση των τζιρων τους, απο την αποτομη μειωση της ζητησης Ελλαδας-Γελαδας. 600.000 ανθρωποι εχασαν την δουλεια τους  (η ανεργια της Γελαδας εκτοξευθηκε απο το 20 στο 40%), και 100.000 επιχειρησεις εκλεισαν. Οι κλειστες επιχειρησεις αφησαν χιλιαδες ακινητα ξενοικιαστα και τους ιδιοκτητες τους χωρις εισοδημα, ενω την ιδια στιγμη τους ζητουσαν να πληρωσουν αυξημενους φορους. Οι νεοι δανειστες απαιτησαν να κουρευτει το χρεος της Ελλαδας προς τους ιδιωτες που της ειχαν δανεισει  κατα 50% -ετσι τα ταμεια συνταξης των εργαζομενων της Γελαδας, εχασαν το 50% των χρηματων που δανεισαν στην Ελλαδα - και η Ελλαδα δηλωσε οτι υποχρεωνεται να ελατωσσει μεχρι μηδενισμου τα λεφτα των φορων που επιστρεφει στα ταμεια - για να λυθει το προβλημα, αποφασιστηκε οτι οι συνταξεις στην Γελαδα θα μειωθουν, και απο δω και περα θα δικαιουνται συνταξη μετα τα 67.

Στην Γελαδα ανθρωποι αυτοκτονουν, ψαχνουν φαγητο στα σκουπιδια, κανουν ουρες στα συσσιτια και τον ΟΑΕΔ,  μεταναστευουν.

Την ιδια στιγμη, οσον αφορα την Ελλαδα, αποφασιστηκε οτι θα πρεπει να πουληθει ενα μερος της περιουσιας της -αλλα θα παρει χρονο, γιατι ακριβως οι υπηρεσιες της δεν ξερουν ουτε ποση ειναι, ουτε που βρισκεται, ουτε τι αξιζει. Επισης αποφασιστηκε οτι σε ορισμενες κατηγοριες εργαζομενων της οι μισθοι θα πρεπει να μειωθουν, μεταξυ 5% και 20% αναλογα αν ειναι χαμηλομισθοι η υψηλομισθοι. Ακομη δεν εχει εφαρμοστει τιποτε, αυτα θα ισχυσουν απο το 2013, ωστε οποιος θελει να αποφασισει να βγει στην συνταξη με τους ευνοϊκους νομους που ισχυουν σημερα - για να μειωθει και η πιεση για απολυσεις που -ακουσον ακουσον- ζητουν οι νεοι δανειστες! Η πολιτικη ηγεσια της Ελλαδας αντιδρα σθεναρα στις απαιτησεις των νεων δανειστων, η αντιπολιτευση επισης. No pasaran!

Η Ελλαδα ειναι μια ευτυχισμενη χωρα!

No comments: